مکرمه قنبری Mokarame Ghanbari

 

 

زندگی نقاش  ایرانی در هالیوود ...


 

چند ماه قبل تصمیم داشتم در روز بزرگداشت خانم قنبری ینعی دوم آبان ماه مطالبی رو در باره این بانوی بزرگ بزارم ولی مشغله های فکری و آمادگی برای یه امتحان مهم اجازه نداد.حالا بعد از گذشت چند ماه یاد تصمیمم افتادم.صحبت از آدمهای بزرگ هیچ وقت دیر نیست.....  

 

  
مکرمه قنبری (شناخته شده به نام ننه مکرمه)نقاش سبک پست مدرنیسم.

نقاشی‌های او موجب شد تا به عنوان بانوی نمونه نقاش در سال ۲۰۰۱ توسط دوازدهمین کنفرانس ایران شناسی در دانشگاه دولتی سوئد، معرفی بشه. 

او تحصیلات دانشگاهی و سواد خواندن و نوشتن نداشت و دوره‌ علمی هم نگذرانده بود، اما به خاطر نقاشی‌هایش به شهرت جهانی رسید.

به اقرار خودش , جوشش درونی وی برای خلق طرح ها و تصاویر از همان زمان کودکی و به صورت بازی با گل و خاک خود را آشکار می ساخت.این میل باطنی بعد ها به صورت آرایشگری به خصوص آرایش عروس های دهکده ادامه پیدا کرد.
وی که از سن ده سالگی شروع به کار کرده و روزگار پر شیب و فرازی را می پیمود تا سن 67 سالگی تصمیمی برای نقاشی کردن نداشت و در طول این سال ها 9 بچه تربیت کرده و به عنوان خیاط , آرایشگر, ماما, طبیب محل به فعالیت می پرداخت. تا زمانی که بر اثر یک حادثه شور و جوشش درونی وی نمود بیرونی یافت : 
 

" مکرمه گاو محبوبی داشت که برای چرانیدن آن مجبور بود روزانه مسافت طولانی ای را بپیماید , پس از چندی وی بیمار شد و فرزندانش که نگران سلامتی مادر بودند بدون اطلاع قبلی وی اقدام به فروش حیوان کردند . پس از آن زمان مکرمه بسیار غمگین شد و برای غلبه بر احساساتش به نقاشی پناه برد . او که حتی قادر به خواندن و نوشتن نبود , بدون هیچ گونه آموزش رسمی دست به خلق تصاویری فوق العاده نمود.
اولین کارش را که پرتره ای از یک گاو بود , با گل و خاک روی سنگ نقاشی کرد. سپس تمام دیوارهای خانه , درها , کدوهای حلوایی و هر آنچه را می توانست پیدا کند , انباشته از طرح و رنگ می کرد تا زمانی که یکی از پسرانش که ماهانه برای ملاقات مادر از تهران روانه دریکنده می شد برای وی رنگ و کاغذ خرید . از همان روز تا پیش از مرگ , مکرمه به شکل خستگی ناپذیری نقاشی کرده است . "
اکنون تمام خانه اش مملو از نقاشی هایی است که هر کدام راوی داستان تلخ و شیرین از کتاب هایی چون " قرآن " و زندگی خودش می باشند و ماجراهای زندگی خودش همچون اعتراض همیشگی وی که چرااو را مجبور کردند در سن پایین همسر چهارم مردی میانسال شود .
بانو مکرمه در مصاحبه ای که با Mrs. Holly انجام داد ( کارگردان امریکایی که فیلم مستندی از زندگی مکرمه ساخته است ) چنین می گوید :
"به مدت چهار سال تنها شب ها نقاشی می کردم و هرگاه میهمان ناخواندهای سر می رسید به سرعت همه وسایلم را پنهان می کردم .... زیرا ذهنیت آن ها چنین بود که کاغذ و رنگ و قلم به چه درد یک کشاورز می خورد ؟. من همیشه کاری برای انجام دادن دارم , در خانه هم کار می کنم هم نقاشی. هیچ گاه بیکار و بیهوده نزیستم , حتی مانند سایر خانم ها , عادتی به خواب ظهر ندارم ." 
 

نخستین نمایشگاه مکرمه در سال 1374 در گالری سیحون بر پا شد و پس از آن هر ساله چنین نمایشگاه هایی را در همان گالری برگزار می کرد . هم چنین در سال 1384 نمایشگاه نقاشی در لس انجلس بر پا شد .
وی در فیستیوال فیلم رشد جایزه مخصوص هیئت داوران را به همراه جایزه ویزه فیستیوال ادبی-هنری روستا دریافت کرد . 
" مکرمه - خاطرات و رویاها " نام فیلم مستندی است درباره زندگی و آثار مکرمه که توسط کارگردان نامی ایرانی " ابراهیم مختاری " کارگردانی شده و در چندین فیستیوال بین المللی اکران شده است . 
 هم‌اکنون بیش از 30 درصد آثار مکرمه قنبری به فروش رسیده و در موزه‌های معتبر دنیا نگهداری می‌شود.
خانه مکرمه که اکنون تبدیل به خانه موزه مکرمه قنبری شده است، 
همچنین قرار است فیلمی بر اساس زندگی مکرمه قنبری در هالیوود ساخته شود و نقش اصلی آن را نیز «مریل استریپ» بر عهده دارد که البته هنوز از سرنوشت ساخت این فیلم خبری نشده است.
امیرعلی بلبلی، مدرس موسیقی و فرزند قنبری با تایید این خبر و بنا بر آخرین مکاتبه با مسئولان کمپانی فاکس گفت:«در حال حاضر داستان زندگی مادر جمع آوری شده و یکی از هنرمندان مطرح هالیوود در حال نوشتن سناریو است. این فیلم قرار است به کارگردانی اسی نیک نژاد، هنرمند ایرانی الاصل ساخته شود. مسئولان کمپانی تمایل دارند در صورت صدور مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فیلمبرداری را در روستای دریکنده آغاز کنند. در غیر اینصورت آنها مجبورند فیلم را با بازسازی صحنه ها در هالیوود بسازند.»
کارشناسان هنر اروپا آثار قنبری را با نقاشی های شاگال مقایسه می کنند. 

بانو مکرمه قنبری دوم آبان 1384 از دنیا رفت. 
 
 
-chn-